P a r M u m s

P a r m u m s

Mēs nodarbojamies ar mājas vīna gatavošanu no pašu dārzā un savvaļā ievāktiem augļiem un ogām. Katru gadu vīnu sortiments atšķiras. Tas atkarīgs no dabas dāsnuma. Ja vienu gadu pīlādži lūzt no ogu smaguma, tad nākošajā gadā var būt neražas gads. Visi vīni tiek gatavoti no svaigi ievāktiem augļiem, ogām un vīnogām.

Mūsu vīniem ir rakturīga intensīva krāsa, smarža (aromāts) un garša, jo izejmateriāls aug minerāliem bagātā mālā.

“Tēviņkalna” vīnu garšas noslēpums meklējams Zemītes auglīgajā mālā.

Augļu un ogu audzēšana notiek ekoloģiski (ekoloģiski)…..( neizmantojam ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus un mākslīgo mēslojumu)

Vīnu gatavošanas procesā tiek izmantoti tradicionālie vīna raugi, jo tikai tā var iegūt kvalitatīvu gala produktu. Ir vīni, kurus raudzē no izspiestas sulas, bet ir tādi, kuru raudzēšanas sākuma procesā tiek izmantots ogu biezenis. Vīnu stabilizēšanas- nogatavināšanas procesā tiek izmantots ozols.

R a ž o t n e

“Tēviņkalns” mājas vīna ražotne atrodas Tukuma novada, Zemītes pagastā, augstā vietā, no kuras paveras burvīgs skats uz skaistām dabas ainavām. “Tēviņu” nosaukums radies no blakus esošās senču svētvietas – “Tēviņkalns”. Sākotnēji ražotne tika izbūvēta un iekārtota mājas pagrabiņā. Tā izveidota 2014. gadā, izmantojot ELFLA LEADER līdzfinansējumu.

2020. gadā izmantojot ELFLA LEADER līdzfinansējumu tika realizēts jaunās vīna ražotnes projekts un atrodamies jaunās skaistās telpās gan vīna ražošanai, gan degustācijām.

P r o d u k c i j a

“Tēviņu” vīnotavā tiek gatavoti gan sausie, gan pussausie, gan saldie vīni no āboliem, paradīzes
āboliem, aronijām, pīlādžiem, avenēm, zemenēm, ērkšķogām, mellenēm, jāņogām, upenēm, korintēm, plūškoka ogām, plūmēm, brūklenēm, rabarberiem, medus un pienenēm.
Nu jau ir pieejams arī vīnogu vīns, kurš tiek gatavots no vīdara vīnogu dārzā izlolotām vīnogām. Ir gan baltvīns, gan sarkanvīns.

Ī p a š i e p r o d u k t i

“Tēviņkalna” vīna darītavas īpašais produkts ir “Aveņu dzirkstošais vīns”, kurš tiek gatavots no rudens avenēm, pielietojot “Tradicionālo metodi”. Tas tiek otreiz fermentēts pudelēs 9 mēnešus.
 

2017. gadā uzsākām gatavot destilātus no augļiem un ogām. Īpaši gribas izcelt Latvijas labāko ābolu brendiju “Daudzābols”, kurš tiek destilēts no ābolu sidra.
Ābolu sulas fermentēšanas procesā netiek pievienots cukurs. Rauga saražotais alkahols ir tikai no cukura, kuru āboli un saulīte uzkrājuši. Šis brendijs tiek iegūts četrkāršākāršā destilācijā. Daļa ūdens tiek atdalīta sasldējot (Kanādiešu destilēšana) un tad divas reizes notiek destilēšana uz atklātas uguns pilnmēness ciklā.

Filtrēšanai tiek izmantotas bērza koka ogles, kuras iegūst no bērza malkas ar kuru tiek sildīts destilēšanas katls. Pēc destilēšanas tas tiek ātšķaidīts ar “Tēviņu” akas ūdeni, kurš ir bagāts ar
minerāliem.
Lai nogatavinātu brendiju, tas tiek izturēts Latvijas ozola koka muciņās. Visu šo procesu summa piešķir dzērienam burvīgu krāsu, aromātu un garšu.
Lai izgatavotu 0,5 litru pudelīti ši burvīgā dzēriena ir nepieciešams līdz 150 kilogramiem skaistu ābolu.

B i e d r ī b a s u n p r o j e k t i

Tēviņkalna vīna darītava ir LVVB biedrs un Mārketinga projekta “Latvijas vīna ceļš” dalībnieks. Mūsu vīna darītava ir arī verificēts GetYourGuide partneris.
GetYourGuide |
GetYourGuide |